Sinä, keskoslapsen äiti



Sinä, keskoslapsen äiti. Vahva, hyvä ja täydellinen Äiti. Elämä koettelee sinua. Et enää tunne lapsesi potkuja vatsassasi. Potkujen tilalla on nyt arpi tai pelkkää tyhjyyttä. Olet saanut elämältä parhaan lahjan; lapsen. Samalla olet menettänyt jotain; osan raskaudestasi ja mielikuvasi täydellisestä synnytyksestä. Saatoit menettää lastenhuoneen valmistelun, lapsiveden menemisen kokemisen tai lapsesi näkemisen vastasyntyneenä.

Lapsesi syntyi ennenaikaisesti. Ehkä se tapahtui yhtäkkisesti, ehkä teitä varoitettiin ja valmisteltiin keskosuuteen. Mutta eihän siihen voi valmistautua! Ei sellaiseen tunteiden vuoristorataan voi varautua. Ja mikä vuoristorata se onkaan! Tunnet luultavasti pelkoa, jännitystä, järkytystä. Tunnet myös rakkautta, iloa, onnea ja kiitollisuutta. Sekavaa, eikö? Tiedän, tunsin nuo kaikki itsekin. Ja samalla kun yrität selvitä tunteista, pohdit, mitä oikeastaan saa tällaisessa tilanteessa tuntea? Sinusta on tullut äiti, tottakai olet onnesta soikeana mutta samalla tulit äidiksi luultua aiemmin. Arkeanne varjostaa pelko lapsen menettämisestä, huoli hänen terveydestä ja pelko tulevaisuudesta. Saako tällaisessa tilanteessa tuntea iloa? Ja ethän sinä tunne pelkästään iloa. Samalla myös harmittaa ja surettaa, kun näet tuon pienen, hennon lapsen vieressäsi.






Tunnet ehkä riittämättömyyttä. Katkeruutta. Pettymystä. Syyllistät ehkä itseäsi tai kehoasi. Tiedän, tein itsekin niin. Haluaisin sanoa että ajan myötä lakkaat tuntemasta niin mutta mitä luultavimmin et. Et tunne niin yhtä usein mutta välillä nuo tunteet hiipivät takaisin. Opit kuitenkin elämään niiden kanssa. Ymmärrät että et koskaan tehnyt mitään väärää ja tapahtunut ei ollut sinun syytäsi. Aika parantaa haavat mutta valtavat haavat jättävät arpia iäksi. Et koskaan unohda, luultavasti et edes halua unohtaa. Koska vaikka lapsesi keskosuus olikin raskasta aikaa, se oli teidän ensimmäistä aikaa yhdessä. Eihän kukaan halua unohtaa lapsensa syntymää vaikka se olisikin traumaattinen kokemus.




Saat olla surullinen. Onnellinen. Katkera. Pelokas. Tyytyväinen. Saat iloita (ja tulet iloitsemaan) edistysaskeleista. Ensimmäinen itse juotu maito, kahden kilon painon saavuttaminen, saturaatioseurannasta ja nenämahaletkusta pääseminen, jokaiselle aterialle itsestään herääminen, kotilomista, kotiutumisesta, ulkoiluluvan saamisesta, kehityksestä, syntymäpäivistä, kaikesta. Muut eivät ehkä ymmärrä miksi iloitset näistä kaikista asioista, koska eivät ole kokeneet keskosvanhemmuutta. Heidän lapsensa olivat yli kaksikiloisia jo syntyessään. Ne kävivät rintaan kiinni heti synnytyssalissa. Saat kuitenkin iloita teidän edistymisaskeleista. Ne ovat merkittävä osa teidän tarinaanne. Erilaista mutta kaunista tarinaanne. Joidenkin tarina on pitkä, toisten jää lyhyeksi. Jos teidän tarinanne jäi lyhyeksi, olen todella pahoillani.

Muut ihmiset tulevat myös sanomaan asioita jotka pahoittavat mielesi. Jatkuvat lausahdukset lapsenne pienestä koosta ja hentoisuudesta, saattavat tuntua pahalta. Muista kuitenkin, etteivät ihmiset tahallaan mieltänne pahoita. Luultavasti hekin ovat peloissaan, ihmeissään eivätkä tiedä mitä tehdä tai sanoa tilanteen helpottamiseksi. Voi kunpa he vain tietäisivät, että joskus pelkkä kuunteleminen riittää!

Kuuntele sinäkin. Kuuntele itseäsi. Mitä vain tunnetkin, se on okei. Kukaan ei voi pakottaa sinua puhumaan tunteistasi mutta yritä. Yritä puhua. Se yleensä auttaa. Itke. Naura. Sure. Hymyile. Iloitse. Anna itsellesi tilaa tuntea. Saatat tuntea itsesi yksinäiseksi mutta et ole. Sinulla on lapsesi, puolisosi, keskolan henkilökunta, ystäväsi, keskosvanhempien vertaistuki ryhmät ja sukusi. Niin, puolisosi. Tilanne on hänellekin yhtäkkinen ja pelottava. Puhukaa toisillenne. Kertokaa avoimesti mitä tunnette ja pitäkää toisenne lähellä. Lapsen syntyminen koettelee kaikkia parisuhteita mutta keskosuus koettelee sitä vieläkin enemmän. Ei hätää, te selviätte kyllä. Olette yhdessä tässä ja nyt. Yhdessä olette vahvempia.




Sinä, keskoslapsen äiti. Vahva, hyvä ja täydellinen äiti. Elämä koettelee sinua mutta ei hätää, sinä selviät. Uskalla tuntea. Uskalla rakastaa. Olet saanut elämältä parhaan lahjan; lapsen.





.


Kommentit