Kauneimmat lasten nimet

Meillä vietettiin sunnuntaina kastejuhlaa ja pieni poikamme sai nyt virallisesti nimekseen Veeti. Toinen ja kolmas nimi saatiin molempien vanhempien suvuista ja toinen on perinteisesti suomalainen ja toinen ruotsalainen. Tätä samaa käytäntöä käytimme Väinön nimen kohdalla, joten tuntui hyvältä jatkaa sitä Veetinkin kohdalla.


 


Väinön nimi valittiin aikoinaan J. Karjalaisen Väinö laulusta. Kuuntelimme sitä joskus vuosia sitten autossa ja totesimme vain että Väinö on kiva nimi. Siitä lähtien, aina kun puhuimme tulevista lapsistamme, puhuimme pojasta Väinönä. Kun sitten rakenneultrassa saimme tietää että odotamme poikaa ja saimme 4D ultralla otettuja kuvia hänen kasvoista, joista pystyi selkeästi erottamaan kasvonpiirteitä, totesimme että jo näkyy silmät ja suu, ei voi olla kukaan muu. Siellä, siellä se Väinö on. Väinö saikin meiltä kastelahjaksi omenapuun, joka ei vielä ole löytänyt paikkaa pihaltamme mutta ensi kesänä on suunnitelmissa laittaa piha kuntoon ja silloin haemme myös puun ja istutamme sen.


 


Toisin kuin Väinön nimestä, Veetin nimeen ei löydy mitään varsinaista tarinaa. Se vain oli meistä hyvä nimi ja sointui hyvin isoveljen nimeen. Vaikka olimme hyvin varmoja Väinö nimestä, pohdimme kuitenkin myös muita mahdollisuuksia poikien nimistä, jos olisikin löytynyt jokin nimi joka meitä olisi miellyttänyt vielä enemmän. Mutta turhaahan se oli, sillä Väinö oli pinttynyt päähämme, emmekä koskaan ole katuneet sitä. Veeti oli yksi niistä nimistä jota kuitenkin pidimme listalla vaihtoehdoista ja kun saimme tietää odottavamme poikaa tässä toisessakin raskaudessa, se muistui mieleen ja sopi hyvin yhteen Väinön kanssa. Meillä ei ollut mitään pakottavaa tarvetta löytää toinen nimi joka alkoi V kirjaimella, tärkeintä oli löytää nimi joka miellytti meitä molempia ja joka sopi vauvalle. Alun perin Veetistä pitikin tulla Aku, mutta kyllä hän on aivan Veetin näköinen joten oikea päätös tuli tehtyä.


 


vaaleansininen.jpg


Kuva: pexels.com


 


Itse olen aina pitänyt mahdottoman paljon nimestä Linus ja se oli yksi vaihtoehto Veetin nimeksi. Olen kuitenkin huomannut että suomenkielisillä on usein vaikeuksia lausua se oikein ja meille oli tärkeää löytää lapsillemme nimet, jotka lausutaan samalla tavalla sekä suomeksi että ruotsiksi. Jotkut ruotsalaiset nimet kun voivat saada täysin eri merkityksen suomenkielessä. Esimerkiksi Elin, on tavallinen ruotsalainen tytön nimi ja lausutaan Eelin. Suomeksi tämä kuitenkin lausutaan lyhyellä e-kirjaimella ja sana tarkoittaa myös olen elänyt tai sisäelin. Minun ja monen muunkin suomenruotsalaisen korvaan särähtää myös usein se, kun esimerkiksi Kung Carl Gustaf on Suomessa kuningas Kaarle Kustaa. King George puolestaan on kuningas Yrjö. Ihme kun prinsessa Dianasta ei puhuta Tainana. Jos nimesi on Carl Gustaf, eikö sen pitäisi olla sinun nimesi kaikilla kielillä? Eihän Ruotsissakaan puhuta Suomen Presidentti Svantesta. Olen kuullut että tämä on vanha tapa ja ennen kansa muokkasi hallitsijoiden nimiä korvakuulolta omien kieltensä mukaan. Henkilökohtaisesti vain tuntuu hassulta puhua esimerkiksi juuri Carl Gustafista Kaarle Kustaana, kun ei se ole hänen oikea nimensä. Tosin en puhu hänestä mitenkään jokapäiväisesti, joten eipä tämä mikää mahdottoman suuri ongelma ole.


 


Mutta takaisin meidän nimivalintoihin. Muita poikien nimiä jotka olivat listallamme jo Väinönkin nimeä valitessa, olivat Benjamin, Axel, Liam, Lukas, Kevin, Atte, Filip, Frans, Felix, Leo, Max, Vincent, Victor, Onni, Adam, Roope ja Viljo. Kaikki nämä kuitenkin karsiutuivat joko siksi että vain toinen meistä piti nimestä tai se ei vain tuntunut sopivan juuri meidän pojalle.


 


Jos puolestaan jompikumpi pojistamme olisi syntynyt tyttönä, olisi nimeksi tullut Eveliina, Emma, Viktoria/Victoria, Vilda tai Ellie. Muita vaihtoehtoja olivat kuitenkin myös Alice, Alicia, Ellen, Lo, Frida, Bianca, Hilda/Hilde, Hilma, Mila, Lily, Iines, Nellie, Krista, Claara/Klaara, Ebba, Chloé ja Leonie. Näistä osa kaatui siihen, että kuulostivat yksittäisenä kauniilta, mutta esimerkiksi Chloé Lipasti, voisi olla turhan eksoottinen nimi näin pienellä ja varsinkin suomenkielisellä paikkakunnalla, jolla me asumme.


 


Löytyykö teidän lasten nimien takaa jokin erityinen tarina? Mitkä ovat teidänmielestä kauneimmat nimet? Kertokaa kommenteissa!


 


vaaleansiniset kuppikakut.jpg


vaalean sininen baby hshower.jpg


Kuvat: pexels.com


 


 


 

Kommentit

  1. Jos nyt saisin lapsen sen nimeksi tulisi joko Aleksi tai Amanda. Mutta meillä taitaa olla lapsiluku jo täynnä :)

    VastaaPoista
  2. Meiltä löytyy Bella, Benjamin ja Bianca :) kauniit nimet teidänkin pojilla! Kiitos ihanasta blogista.

    VastaaPoista
  3. Meidän poika on Toivo. Valikoitui helposti koska oli meidän molempien ehdoton suosikki. Tytön nimistä ihanimmat ovat Helmi ja Matilda.

    VastaaPoista
  4. Ihanat nimet :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos! Oi miten kauniit ja hienosti yhteen sointuvat nimet teidän lapsilla :)

    VastaaPoista
  6. Kaunis nimi tuo Toivokin :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti