Runebergin tortut

Tänään vietetään Runebergin päivää ja meillä kotona se tarkoittaa sitä, että tänään myös leivotaan Runebergin torttuja. Kyseisen päivän juhliminen kuuluu vahvasti suomenruotsalaisiin perinteisiin ja haluan tietysti viedä tätä perinnettä eteenpäin omille lapsilleni. Omasta lapsuudesta muistan, että koulussa luettiin Vänrikki Stoolin tarinoita ja sain joskus aikoinaan lahjaksi omalta mummoltani (äidin äidiltä) vanhan ruotsinkielisen painoksen kyseisestä kirjasta. Kävimme myös ala-asteella tutustumassa Runebergin kotiin Porvoossa. Kaikki taisivat enimmäkseen odottaa käyntiä Brunbergin suklaatehtaalla mutta on minulle jäänyt muutama muisto mieleen tuosta kotimuseossa käynnistäkin.


 


Koska meillä leivotaan Runebergin torttuja aina näin hänen päivänsä kunniaksi, ajattelin jakaa teillekin reseptin:


 


Runebergin torttu


 


Tarvitset:


200 g huoneenlämpöistä voita


1 dl sokeria


1 dl fariinisokeria


2 kananmunaa


1 dl kahvikermaa


1,5 dl korppujauhoja


3,5 dl vehnäjauhoja


1,5 teelusikallista leivinjauhetta


0,75 dl mantelirouhetta (pieneksi murskattua)


Vadelmahilloa tai vadelmia


 


Kuorrutus:


2 dl tomusokeria


1 ruokalusikallinen vettä


Muutama tippa sitruunamehua


 


Tee näin:


1. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi.


2. Lisää kananmunat yksitellen.


3. Lisää kerma.


4. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa astiassa ja lisää sitten seos sokeri/voi/kananmuna/kerma seokseen.


5. Kaada taikina muffinsivuokiin ja paista uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia.


6. Anna leivosten jäähtyä ja lisää päälle hieman vadelmahilloa tai yksi vadelma per leivos.


7. Sekoita kuorrutteen ainekset ja lisää valmis kuorrute hillon ympärille.


 


runeberg.JPG


runebergs.JPG


runebergstårta.JPG


 

Kommentit