Kotona kahden lapsen kanssa - mitä meillä tehdään päivisin?

Sain kysymyksen jossa kysyttiin, minkälainen päivärytmi meillä on ja mitä teemme päivisin. Tekemiset vaihtelevat riippuen siitä, onko Jaakko töissä, Väinö päiväkodissa tai olemmeko kaikki kotona. Mutta tietyistä aikatauluista, kuten ruokailut ja nukkuminen, pidetään kiinni. Uskon että rutiinit tuovat lapsille turvallisuuden tunnetta. Meillä on tiettyjä asioita joita teemme joka viikko (uinti ja äiti-lapsi jumppa) mutta en suunnittele joka päivälle menoja. On tärkeää myös pitää niitä rauhallisia kotipäiviä. Koska Väinö on päivähoidossa kahtena päivänä viikossa, emme käy muissa kerhoissa kuten kävimme ennen päiväkotialoitusta. Mutta muun muassa seurakunnat ja paikalliset MLL järjestöt, järjestävät erilaista ohjelmaa viikoittain, joten jos kaipaat tekemistä lapsesi kanssa päivisin, kannattaa lukaista heidän sivuja.

 

Meidän päivät lähtevät käyntiin aamulla 6-7 aikaan, kun pojat heräävät. Sillä välin kun syötän Veetin, Väinö katsoo yhden tai kaksi jaksoa muumeja vieressäni. 8:lta syödään aamupala ja sen jälkeen tehdään aamutoimet (hampaiden pesu, aamupesut, vaatteiden vaihto, sänkyjen petaus ja minä teen pikasiivouksen yläkerran WC:ssä joka aamu). 9 aikaan Veeti yleensä syö seuraavan kerran. Leikimme, askartelemme, laulamme, leivomme jne. mitä vaan keksimme sisällä kello 10 asti ja 10-11 ulkoilemme. Talvella kun on todella kylmä tai jos piha on aivan jäässä, olemme joko sisällä tai käymme ulkona vain hetken haukkaamassa raitista ilmaa. Ulkoilu aamupäivällä kuitenkin auttaa Väinöä saamaan unen päästä helpommin kiinni kun on päiväunien aika, joten siksi pidän mielelläni kiinni tästäkin rutiinista.

 



 

11 tulemme sisälle ja teen lounaan meille. Yleensä lämmitän edeltävän illan päivälliseltä ylijäänyttä ruokaa tai teen jotain nopeaa ja helppoa. Kun olemme saaneet syötyä, kello on lähemmäs 12 ja Väinö menee päiväunille. Tähän aikaan Veetikin nukkuu yleensä pidemmän pätkän, joten ehdin itse laittaa pyykkejä, siivota ja päivittää blogia. 1-2 päivänä viikossa nukun itsekin päiväunet tai katselen sarjoja sillä välin kun pojat nukkuvat. Päiväuni aika, on meillä sitä äidin omaa aikaa.

 

Kello 14 herätän Väinön. Yleensä hän haluaa istua sylissä ja herätä rauhassa, joten tässä välissä istahdan hänen kanssa sohvalle ja saatamme katsoa lastenohjelmia tai nautimme vain hiljaisuudesta ja juttelemme mukavia. 14.30 Väinö syö välipalaa ja samalla syötän Veetinkin. Sitten leikimme taas sisällä tai ulkona, käymme kaupassa, uimahallissa, jumpassa tai puistossa. Joskus leivomme ja joskus askartelemme. Teemme sitä mikä tuntuu mukavalta. Joskus syömme välipalan ulkona, ihan vain vaihtelun vuoksi. Kello 17 teen päivällistä, ennen sitä syötän jälleen Veetin. Ja kun päivällinen on syöty, ehdimme leikkiä ennen kuin siivotaan lelut ja mennään iltapesuille ja saunaan. 19-19.30 on iltapala ja samalla kun Väinö syö, siivoan keittiön. Iltapalan jälkeen pestään hampaat ja nukkumaan mennään 20-21 välissä. Veeti syö illan aikana kahdesti, ennen kuin nukahtaa taas pidemmille unille. Ja kun pojat nukkuvat, ehdimme Jaakon kanssa istahtaa hetkeksi viettämään kahdenkeskeistä aikaa ennen kuin mekin menemme nukkumaan. Yksi ehdottomasti parhaista vinkeistä jonka voi antaa, on tämä; siivoa lelut joka ilta ja nauti hetki siitä että ympärilläsi on siistiä. Uskon että kaikki nauttivat siististä kodista ja sinulla on huomattavasti levollisempi olo mennä nukkumaan. Lisäksi on paljon mukavempi aloittaa seuraava päivä siistissä kodissa, kuin lelujen sekamelskassa. Meillä siivotaan kaikki lelut paikoilleen joka ilta ja Väinökin osallistuu, jolloin siitä on tullut hyvä tapa eikä hän vielä kyseenalaista sitä. Mutta, varmaan sekin vaihe on vielä joskus edessä.

 

Toinen vinkkini on se, ettei ohjelman järjestämisestä kannata ottaa liikaa stressiä. Tavallisen kävelyretken voi muuttaa mielenkiintoiseksi keräämällä maasta löytyviä aarteita (kävyt, oksat, kivet) ja sisälläkin voi antaa mielikuvituksen viedä mukanaan. Muutamasta tyynystä, viltistä ja tuolista, saa rakennettua majan tai vaikka seikkailuradan. Liikuntalaulut ovat meillä todella suosittuja. Askarteluna käy myös ihan yhdessä värittäminen tai tarrojen asetteleminen paperista taiteltuun korttiin. Meillä askartelut pääsevät myös jääkaapin oveen, josta Väinö voi käydä niitä ihastelemassa.

 



 

Miten sitten löytää itselleen sopivan rytmin? Oikeastaan se löytyy vain yhdellä tavalla; kokeilemalla. Itse olen aktiivisimmillani aamupäivisin, joten siksi yritän saada silloin mahdollisimman paljon tehtyä. Esimerkiksi hoidan imuroinnin, petivaatteiden vaihdon (kerran viikossa) ja sellaiset aamupäivällä. Siivoaminenkin sujuu hyvin yhdessä taaperon kanssa, sillä Väinö on todella innokas osallistumaan kaikkiin kotitöihin ja minä, hyvänä vanhempana, otan tästä siivousavusta kaiken ilon irti. Ruuanlaitto on kuitenkin hänen ehdoton suosikki. Olemmekin vitsailleet, että hän saattaa olla seuraava Gordon Ramsay; rakkaus ruokaan löytyy ja temperamenttikin on samaa luokkaa. Haha!

 

Usein minulta myös kysytään miten jaksan olla kotona. Minulle kotona oleminen ei ole ongelma sosiaalisuuden kannalta, sillä olen aika introvertti ihminen. Osaan olla sosiaalinen ja viihdyn ihmisten seurassa, mutta tarvitsen myös paljon omaa aikaa. Joten kotiäitinä oleminen, antaa minulle vapauden rakentaa meille sopiva päivä-ohjelma joka päivälle. Tapaamme ystäviäni ja heidän lapsiaan, jolloin sekä minä että lapset saamme myös sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Yksi asia jonka olen huomannut ja jota en tullut edes ajatelleeksi ennen lapsia, on se, kuinka yksinäistä kotiäitinä oleminen voi olla. Onhan sinulla tietysti lapsista ja kumppanistasi seuraa jossain määrin, mutta se sosiaalinen kanssakäyminen aikuisten ihmisten kanssa, voi jäädä hyvinkin suppeaksi, jos et itse aktiivisesti hakeudu muiden seuraan. Työelämässä ja koulussa, tapaat ihmisiä päivittäin, mutta kotiäitinä ollessa jäät helposti sivuun. Kukaan kun ei sinua sieltä kotoa tule hakemaan. Monet äidit saattavatkin kotona ollessaan olla vaarassa syrjäytyä, varsinkin jos sinulla ei ole toimivaa tukiverkostoa. Meille ei esimerkiksi ole tullut ilmoituksia kotiin, seurakunnan järjestämistä lapsiperhepalveluista ja monelle ystävälläni on ollut yllätys että seurankunta järjestää kerhoja. Tässä voisi monella taholla on parantamisen varaa, jotta lapsiperheet ja kotona olevat vanhemmat saisivat tietoa heille järjestettävistä palveluista.

 

Mitä teillä tehdään päivisin lasten kanssa kotona?

Kommentit

  1. Kiinnostavaa kuulla ihan näin konkreettisesti, millaista teidän arki on. Mukavaa kevättä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti