Leikki - lapsen oma valtakunta

Minusta on niin ihanaa kun kevät ja aurinko ovat saapuneet. Täällä meillä on jo muutaman päivän ollut lähemmäs +20 astetta ja aurinko on lämmittänyt mukavasti. Talvivaatteet on pakattu pois ja uudet ulkolelut on otettu käyttöön. Olemme viettäneet jo muutaman iltapäivän ulkona puistossa leikkien ja jalkapalloa pelaten.

Lämmin ilma on mukava mutta nautin myös siitä että meillä Suomessa on neljä täysin erilaista vuodenaikaa. Syksyllä saa käpertyä sohvalle teen, kirjojen ja kynttilänvalon kanssa. Talvella saa lämmitellä takkatulen ääressä ja nauttia kuumasta kaakaosta pulkkamäkireissun jälkeen. Ja lumi toimii ilmaisena leikkimaana, joka päivä kun lunta on maassa. Keväällä auringon ensi säteet lämmittävät ja piristävät tumman talven jäljiltä. Kesällä nautitaan grillailusta, uimisesta ja pallopeleistä.


Se että asumme metsätontilla, antaa myös paljon tekemisen aihetta. Lapsille epätasainen maasto toimii loistavana paikkana harjoitella tasapainoa liikkuessa ja kun nälkä iskee, voi syödä marjoja omalta pihalta.  Kiipeily mahdollisuudet ovat loputtomat. Polttopuita tehdään, kukkia kastellaan ja lehtiä haravoidaan. Hieman tasaisempi maa-alusta talon toisella puolella toimii hyvänä pallopelikenttänä.

Minulta kysytään usein, miten keksimme lapsille tekemistä ulkona päivittäin. Niin, vastaus lienee enemminkin, että me emme kovinkaan usein keksi ohjelmaa lapsille vaan lapset saavat itse keksiä tekemisen. Mahdollisuuksia on monia. Väinö osallistuu myös mielellään ihan tavallisiin pihatöihin, kuten haravointiin, puiden kantoon (tai keppien kantoon hänen kohdallaan) ja haravointiin. Hänellä on pienoismallit kaikista tarvittavista työkaluista; nurmikonleikkaaja, moottorisaha, lumikola jne.


Tottakai minä suunnittelen paljon meidän ohjelmista. Kuten askartelut, retket ja sen sellaiset. Mutta monessa asiassa lapset osaavat itse parhaiten keksiä tekemistä. Ja me aikuiset seuraamme perässä ja osallistumme myös tekemiseen välillä. Leikki on yksi sellainen asia, jonka lapset osaavat itse kaikista parhaiten. Aikuisten tehtävä ei ole mielestäni keksiä kaikkia leikkejä  lasten puolesta vaan olla läsnä ja opastaa tarvittaessa. Neuvoa ja auttaa ongelma- ja riitatilanteissa. Leikki, on lapsen oma valtakunta jossa me aikuiset olemme etuoikeutettuja vierailemaan.


Kommentit