Voiko räkäisen lapsen viedä päiväkotiin?

Nyt kun päiväkoti ja kouluarki on alkanut, flunssat ja muut pöpöt jylläävät vilkkaana. Onko siis parempaa hetkeä puhua hetki siitä, milloin lapsi olisi hyvä pitää kotona päiväkodista tai koulusta? Varhaiskasvatuksen opettajana ja monen vuoden työkokemuksella päiväkodeista, olen nähnyt erilaisia toimintatapoja tilanteissa joissa lapset sairastavat. Jotkut perheet pitävät kaikki lapset kotona kun yksi sairastaa, toiset tuovat jopa kuumeisen lapsen aamulla hoitoon koska "lapsi itse sanoi haluavansa päiväkotiin".

Kiva kuulla että lapsesi viihtyy hoidossa niin hyvin ja kaikki lapset ovat aina tervetulleita päiväkotiin mutta mieluiten terveenä. Jotenkin on reilua kaikkia muita lapsia/perheitä, kasvattajia ja lasta itseään kohtaan, että ei tulla sairastuttamaan muita.

Itse myös ajattelen, ettei kuume ole ainoa peruste pitää lapsi kotona sairastelemassa. Jos lapsi on selvästi väsähtänyt ja nenä on aivan tukossa, on perusteltua olla poissa hoidosta. Jaksaisitko itse aikuisena siinä kunnossa hoitaa töitäsi? Jos et, miksi pieni lapsi jaksaisi hoidossa? Koska kyllä, leikki ja oppiminen on lasten työtä. Se vaatii heiltä voimia ja energiaa, jotain mitä sairaana ei löydy paljoa. Hyvä perussääntö onkin mielestäni se, että jos lapsi ei jaksa pävittäisiä askareita, hän ei ole tarpeeksi terve päiväkotiin tai kouluun. Vatsatauti on mielestäni sellainen, että ios sitä on perheessä liikkeellä, kukaan lapsista ei mene hoitoon tai kouluun. Ne pöpöt tarttuvat todella helposti ja yleensä kun yksi perheessä sairastuu, myös muut sairastuvat.

Mitä te ajattelette? Millä perusteella te päätätte, laitatteko lapsen hoitoon vai jäättekö kotiin?




Kommentit