Varhaiskasvatus ja poikkeustila

Kumihanskat saat käteen mutta muita suojavaatteita ei ole. Metrin etäisyys muihin ihmisiin toteutuu helposti, eikö? Ja harvemmin siellä päiväkodissa enemmän kuin 10 ihmistä on samaan aikaan.
Hygieniasta huolehditaan toki; käsiä pestään ja laitoshuoltajat siivoaa. Mitä nyt välillä lapset kaivaa nenää, pistää sieltä löytyvän tavaran suuhun ja jatkaa leikkejä. Tai joku lapsi käy niistämässä nenänsä kasvattajan paitaan, puhumattakaan niistä jotka pärskivät aivastuksensa mihin sattuu, yleensä kasvattajan naamaan. Ja välillä tietysti käydään tutkimassa sitä kaverin pottaa tai omaa vaippaa, käsillä tietenkin.

Ai mikä? Vaarallisentyönlisä? Sellainen on siis olemassa? Eipä oo meidän palkkalaskelmissa sellaista näkynyt. Siellä me vaan töissä altistetaan itsemme koronalle ja muille taudeille sekä arvioimme lasten vointia ja kehitystä. Vastaamme vanhempien kysymyksiin ja tuemme heitä kun he sitä tarvitsevat.

No, sarkasmi ja vitsit sikseen. Itseäni ei yllättänyt hallituksen päätös sulkea koulut mutta pitää päiväkodit auki. Ei nimittäin tullut itselleni yllätyksenä että toimiva varhaiskasvatus on varsin tärkeä osa toimivaa yhteiskuntaa. On sanomattakin selvää, että meidän täytyy kantaa oma osamme tässä korona asiassa ja varmistaa että ns. kriittisillä aloilla työskentelevät voivat turvallisin mielin laittaa lapsensa hoitoon työvuoronsa ajaksi. Tällä hetkellä vain harmittaa se, että yksikään ministeri tai asiantuntija, joka tällä hetkellä lausuu mielipiteitään julkisuudessa, ei ole kertaakaan maininnut meitä varhaiskasvatuksessa työskenteleviä osana näitä kriittisillä aloilla työskenteleviä.

Mutta ei hätää! Me jatketaan tärkeää työtämme hiljaisuudessa, ihan niinkuin tähänkin asti.




Kommentit