Viedäkö lapset hoitoon?

Muuttuvissa tilanteissa ja kriiseissä, me ihmiset toimimme kaikki eri tavoin. Joillakin iskee paniikki, joka saattaa näkyä tavaroiden hamstraamisena. Toiset toteavat että tämä on nyt tämänhetkinen tilanne ja sopeutuvat siihen. Kolmas ryhmä elää kiellossa pitkään samalla vähätellen tilanteen vakavuutta. Ja ottaen huomioon että tänä päivänä haemme valtaosan tiedostamme netistä, sieltä voi jokainen ryhmä löytää itselleen "sopivan" tiedon. Kaikkea meinaan löytyy tähän koronaankin liittyen; sitä tietoa mikä lietsoo paniikkia ja sitä, joka vähättelee tilannetta. Disinformaatiota ja informaatiota. Faktaa ja salajuonia. Algoritmit puolestaan varmistavat sen, että saamme syödä makeaa mahan täydeltä ja ruokkia sitä omaa olotilaa siihen pisteeseen, että meistä tuntuu että olemme asiantuntijoita.

Yksi eniten puhuttavista aiheista tämän hetkisessä tilanteessamme on se, pitäisikö koulut ja päiväkodit sulkea vähäksi aikaa. Monet vanhemmat ovat todenneet, että koska valtiovalta ei tee päätöksiä vanhemmat itse tekevät niitä. Ja muutamat koulutkin. Monet ovat ilmoittaneet että lapset eivät mene päiväkotiin ja opetus koululaisille järjestetään kotoa käsin. Rehtorit ovat myöntäneet kotiopetus oikeuden ja päiväkodin johtajat suosittelevat pitämään lapsia kotona, jos se on mahdollista.

Kaikki tekevät voitavansa. Hyvä! Hienoa! Silti, jollain kummallisella tavalla tästäkin asiasta on vanhempien kesken saatu aikaiseksi kilpailua. Vertailua ja vähättelyä toisin toimivia kohtaan. Kyseenalaistetaan vanhemman rakkautta lastaan kohtaan, jos päätät viedä lapsen päiväkotiin tai kouluun. Etkö välitä lapsesi turvallisuudesta?

Uskon että kaikki vanhemmat välittävät. Ja rakastavat. Kaikilla vain ei ole mahdollisuutta pitää lapsiaan kotona. Ei edes tällaisessa elämäntilanteessa. Jos päätit hoitaa lapsiasi kotona tai järjestää heille kotiopetusta, hyvä että toiveesi toteutui. Teit voitavasi. Pitämällä lapsesi kotona, vaikutit päiväkotiin ja kouluun menevien lastenkin turvallisuuteen sillä mahdollisen koronatartunnan saaminen väheni hieman kun lukumäärä ryhmätilassa tai koulussa pieneni. Teit siis voitavasi. Mutta tiedätkö mitä? Niin tekevät hekin jotka veivät lapsensa hoitoon ja kouluun. Meillä kaikilla vain on erilaiset elämäntilanteet jotka vaativat meitä toimimaan eri tavoin, eri tilanteissa.

Sen sijaan että syytellään ja kyseenalaistetaan muiden päätöksiä, ajatellaan asiaa siltä kannalta että kaikki kantavat kortensa kekoon. Kaikki tekevät voitavansa. Huolehditaan omasta vanhemmuudesta ja välitetään toisistamme. Ei syytellä vaan ojennetaan auttava käsi.


Kommentit