Raskausmyrkytys - kamala tauti, kamalat oireet

22 toukokuuta - kansainvälinen raskausmyrkytys päivä. Kamala tauti, kamalat oireet. Itse olen kokenut kaksi raskautta ja kaksi raskausmyrkytystä. En koskaan kuulunut riskiryhmään - siksi oireitani ei otettu todesta kun ensimmäisen kerran ilmaisin huoleni ja tunteeni siitä ettei kaikki ole kuten pitäisi. Korkeat verenpaineet kuitattiin stressillä ja väsymys sekä ennenaikaiset supistukset selitettiin hyperemeesillä.

Ensimmäinen myrkytys oli todella vaikea ja oli viedä hengen sekä minulta että esikoiseltamme. Väinö syntyi rv 34+0 mutta ei ollut kasvanut raskausviikon 31 jälkeen. Raskausmyrkytyksen ainoa hoito on raskauden purkaminen ja tästä syystä, raskausmyrkytys on yksi yleisimmistä keskosuuden syistä.

Minua hoidettiin sairaalassa 5 päivä ajan ennen synnytyksen käynnistämistä. Tunneissa tilanne eteni niin vaikeaksi että päädyttiin magnesiumtippaan ja kiireelliseen sektioon. Väinö pääsi hoitoon vastasyntyneiden teholle ja mieheni oli hänen luonaan koko ajan. Minä puolestani päädyin teho hoitoon synnärin heräämöön koska aikuisten teholla oli täyttä.

Toisessa raskaudessa oli käytössä aspiriinilääkitys jolla pyrittiin estämään uuden myrkytyksen kehittymistä. Mutta oireita puski päälle lääkityksestä huolimatta. Veeti syntyi rv 38+6. Lopputuloksena siis kuitenkin kaksi mahtavaa poikaa!

Kamala tauti, kamalat oireet. Munuaistoiminnan heikkeneminen, nesteen kertyminen joka puolelle kehoa, aivojen paisuminen, päänsärky, näkökentän häiriöt, aivan liian korkeat verenpaineet ja aivoverenvuodon riski. Hengitysvaikeudet ja vatsakivut jotka tuntuivat siltä että ylävatsan ympärillä kiristyy koko ajan nippuside. Levottomat jalat. Kehon hallinnan menetys ja raajojen krampit.

Itse olen kuvaillut myrkytyksen etenemisen tunnetta näin; "kuin oma kehosi yrittäisi hukuttaa sinut ja yrität epätoivoisesti ryömiä sitä pakoon." Siltä se tuntuu, tämä kamala tauti. Ja usein se jättää jälkensä kehoon myös raskauden jälkeen, niin se jätti myös minuun. Ja mieleen se jättää traumoja, joiden kanssa saat elää pitkään. Mutta ainakin saan elää ja siitä olen kiitollinen.
Kommentit