Perhepeti vai ei?


Terhi (Melukylän lapset -blogi) kirjoitti aiemmin minun mielestäni hyvän postauksen aiheesta; missä lapset nukkuvat. Tämäkin aihe tuntuu vuosi toisensa jälkeen jakavan ihmisten mielipiteitä vahvasti. Asia tuntuu monelle olevan erittäin mustavalkoinen.

Itselleni ei ole mitenkään ihmeellistä että nukutaan perhepedissä pitkäänkin. Mikä se pitkä aika sitten kullekin on. Jollekin se pitkä aika voi olla neljä kuukautta, toiselle vuosi ja jollakin se pitkä aika ei koskaan tunnu olevan tarpeeksi pitkä.

Yhdyn Terhin ajatukseen siitä, että tässäkin asiassa kannattaa edetä lapsentahtisesti. Tehdä niin kuin itsestä tuntuu parhaalta ja mikä toimii oman perheen kohdalla. Se, nukkuuko meidän perhe perhepedissä ei varmasti ole pois joltain toiselta. Ja jos sinun lapsesi nukkuvat tyytyväisinä omissa sängyissä, hienoa - jos tämä toimii teidän huushollissa.

Meidän lapset ovat kummatkin nukkuneet vauvana meidän kanssa samassa sängyssä. Sitten siirryttiin pinnasänkyyn meidän sängyn viereen ja lopulta omaan huoneeseen. Nykyään he nukahtavat omiin sänkyihin aikuisen ollessa läsnä. Toinen kaipaa selvästi enemmän läheisyyttää nukahtaessaan, toinen kaipaa enemmän sitä omaa rauhaa. Ja kun mieheni on yön töissä, lapset saavat nukkua minun vieressäni. Se on sellainen meidän yhteinen speciaali juttu, mikä auttaa lieventämään ikävää isään edes hieman.

Jos ja kun lapset heräävät yöllä, he saavat aina tulla meidän viereen nukkumaan. Mielestäni on erikoista ajatella että pienten lasten täytyy nukkua yönsä yksin, samalla kun me parisuhteessa olevat aikuiset nukahdamme vierekkäin joka ilta. Niin, aikuiset kaipaavat myös sitä omaa rauha sängyssä joskus mutta sen saa kyllä järjestettyä muulloinkin kuin iltaisin. Ymmärrän että tilanteita ja ihmisiä on erilaisia, jotkut eivät kerta kaikkiaan saa nukuttua kunnolla jos sängyssä on ahdasta. Silloin täytyy tehdä niin kuin itse parhaaksi näkee. Me taas pystymme nukkumaan hyvillä mielin koko perhe samassa sängyssä. Ja silloin me toimimme, kuten me parhaaksi näemme oman perheemme kannalta.

Kuva: pexels.com


Kommentit