Resepti: Luciapullat

Huomenna on 13. joulukuuta ja se tarkoittaa kahta asiaa;

1. On enää 11 yötä jouluaattoon.

2. Vietetään Lucian päivää.

Lucianeidon laulut, kulkue ja luciapullat kuuluvat vahvasti suomenruotsalaiseen perinteeseen. Itse rakastan myös sahramin makua, joka näissä pullissa maistuu eristyisesti. Suosittelen teitä leipomaan vaikkapa yhdessä lasten kanssa ja maistelemaan näitä herkkuja yhdessä glögin kanssa. Tässä siis resepti:

Tarvitset:

200 g margariinia

1 pussi (0,5 g) sahramia

4 dl maitoa

14 dl jauhoja

2 pussia kuivahiivaa

2 dl sokeria

3 kananmunaa (+1 kananmuna voiteluun)

1 tl vaniljasokeria

1 tl suolaa

Rusinoita


Tee näin:

1. Sulata margariini kattilassa ja lisää sahrami. Sekoita ja kiehauta seos.

2. Kaada maito kattilaan ja anna seoksen viilentyä noin 42 asteiseksi (eli aavistuksen kädenlämpöisempää). Kun odotat seoksen viilentymistä, sekoita kulhossa 2 dl jauhoja ja kuivahiiva.

3. Kaada margariini/sahrami/maitoseos jauhojen ja hiivan sekaan. Sekoita.

4. Lisää mukaan vaniljasokeri, sokeri, kananmunat ja loput jauhoista. Työstä aineksista taikina 5 minuutin ajan.

5. Lisää suola ja työstä taikinaa vielä 20 minuuttia. Jos taikina tuntuu ihoon takertuvalta ja tahmaiselta, älä huoli sillä niin sen kuuluukin tehdä. Olet siis onnistunut tähän asti hienosti!

6. Tämän loputtomalta tuntuvan taikinan vaivaamisen jälkeen, aseta taikina kulhoon ja peitä se liinalla. Anna taikinan kohota n. 45 minuuttia. Silloin taikinan pitäisi olla puolet suurempi.

7. Jaa taikina neljään osaan ja sitten jokaisesta neljästä osasta vielä kymmenen pienempää palaa. Pyöritä jokainen pala ensin pallonmuotoiseksi ja sitten madoksi. Nämä "madot" voit sitten muotoilla S-kirjaimeksi. "Matojen" kuuluu olla noin sormen paksuisia, paitsi päistä, joiden kuuluu olla ohkaisempia. Voit myös tehdä muita muotoja tai vaikkapa kranssin. Perinteiset Luciapullat ovat kuitenkin S-muotoiset.

8. Anna pullien kohota liinan alla n. 30 minuuttia.

9. Lisää rusinat koristeeksi.

10. Voitele pullat kananmuna/maito tai kananmuna/vesi sekoituksella ennen uuniin asettamista.

11. Paista pullat uunissa (200 astetta) 8-10 minuuttia.

12. Herkuttele!



Luciapullien kanssa maistuvat omasta mielestäni erityisesti glögi ja piparkakut.


Kommentit