Naiset töihin hinnalla millä hyvänsä?

Kuinka moni luki uutisen tutkijaryhmän ehdotuksesta poistaa kotihoidontuki? Ja kuinka moni kohotti kulmiaan yllättyessään tästä ehdotuksesta? Minä en nimittäin yllättynyt. Kotihoidontuesta ja sen tarpeellisuudesta on keskusteltu jo vuosia. Itse kiinnitin siihen ensimmäistä kertaa kunnolla huomiota ollessani ensimmäistä kertaa äitiyslomalla vuonna 2016.


Tällaiset ehdotukset on kuultu jo aiemmin ja aina vedotaan siihen että kotihoidontuen poistaminen edistäisi naisten työllistymistä äitiysloman jälkeen. Haluaisin todella tietää, kuinka moni nainen on kokenut kotihoidontuen esteeksi työllistymiselle? Ei se nimittäin niin mahtava summa ole, että sen rahan takia jäisit kotiin. Kyllä se on se halu olla kotona lapsensa/lastensa kanssa, joka saa naiset pysymään kotona. Eikä se tietysti aina ole äiti joka jää kotiin vaan saattaa se isäkin haluta olla koti-isä. Eikö hän sitten ole ansainnut kotihoidontukea siitä?

1+1=1?


Sitten kun me äidit palaamme työelämään, se edellyttää sitä, että meillä on työpaikka johon palata tai että saamme työpaikan sitä hakiessamme. Ja jos palaamme samaan työpaikkaan josta aiemmin jäimme äitiyslomalle, niin mitä luultavammin meitä on sijaistanut joku poissaolomme ajan. Mihin tämä sijainen sitten lähtee? Hyvällä lykyllä hän jää taloon tekemään toista sijaisuutta tai löytää toisen työpaikan. Realistista on kuitenkin ajatella että tämä sijainen vain ottaa töihin palaavan naisen paikan ei-töissä-käyvien joukosta. Silloin yhteiskunta maksaa hänelle toimeentuloa. Ja se summa on suurempi kuin äidille maksettu kotihoidontuki.

Itseäni turhauttaa kaikista eniten se, kuinka aina naisena arvostellaan päätöksiäsi perheenperustamiseen liittyen. Jos et saa lapsia, ihmetellään miksi et halua niitä, miksi et voi niitä saada. Periaatteessa sinulta udellaan, mikä sinussa on vialla. Vaikka todellisuudessa sinussa ei ole vikaa!


Kuvat: pexels.com

Jos taas sinulle siunautuu lapsi jos toinenkin, sinua painostetaan palaamaan takaisin työelämään mahdollisimman nopeasti vaikka on tutkittu että äitiysloma on monelle naiselle tervetullut hengähdystauko työelämästä. Tosin, tiedän omasta kokemuksesta, että ihan työstä se kotiäidin roolikin käy välillä.

Ja sitten, kun sinulla on lapsia ja palaat töihin heidän ollessa päiväkodissa, saat perääsi joukon ärtyneitä äitejä joiden mielestä pienten lasten paikka on kotona äidin kanssa. Summa summarum: teet niin tai näin, aina teet väärinpäin. Jonkun mielestä.

Kuva: pexels.com

Mikä ratkaisuksi?


Ymmärrän tietenkin että vuositasolla kotihoidontukea maksetaan suuria summia yhteenlaskettuna mutta mielestäni sen poistamista ei voida perustella sillä, että se olisi esteenä naisten työllistymiselle. Lisäksi on ristiriitaista puhua toiveesta saada syntyvyys nousuun, jos ei olla valmiita tukemaan vanhempia taloudellisesti jos he valitsevat lapsen kanssa kotona olemisen. Yleensä kun niitä perheitä perustetaan sen takia, että haluaa olla lastensa kanssa.

Kommentit