Sektioarpi jäi hieromatta

Desiré kirjoitti eilen postauksen kehosta kahden sektion jälkeen. Itse olen kokenut hätäsektion ensimmäisessä raskaudessa ja toisessa sitten alatiesynnytyksen. Jos pääsisin kolmannen kerran synnyttämään, toivoisin ehdottomasti alatiesynnytystä, ihan jo sen takia että toipuminen oli huomattavasti kivuttomampaa ja nopeampaa. Puhumattakaan siitä tunteesta, että kaikki sai sujua omalla painollaan ja sain heti lapsen lähelleni. Ensimmäisessä synnytyksessä kun vauvani kiidätettiin suoraan teholle keskosuudesta johtuen. En saanut edes nähdä häntä, ennen kuin hänet kiireesti vietiin vieressä olevaan huoneeseen hoidettavaksi. Ymmärrän tietenkin että hänen ja minun tilani vaativat kiireellistä hoitoa mutta äitisydämeni itkee edelleen tuon kohtaamisen perään. Nyt se ensikohtaaminen tapahtui vasta yli vuorokausi synnytyksestä meidän molempien ollessa edelleen sänkypotilaita.


No, palataan nyt tuohon sektioon ja siihen Desirén mainitsemaan pussimaiseen ihokohtaan, joka monelle ilmeisesti jää sektion jäljiltä. Itselleni jäi pieni "pussi" toiselle puolelle haavaa ja tämä ilmiö on minulle selitetty sillä, että haavaa kiinni ommeltaessa on jäänyt liikaa ihoa haavan yläpuolelle. En tiedä mikä sitten on oikea selitys tälle pussi-ilmiölle, enkä sen kummemin ole välittänytkään siitä. En ole koskaan pitänyt arpeani rumana. Se on osa meidän tarinaamme. Toivonko että tarinamme olisi saanut vähemmän dramaattisen alun? Toki. Mutta eipä sitä enää muuttaakaan voi, joten näillä mennään.


Se, mikä kuitenkin on mietityttänyt useastikin, on että minulle on vasta nyt - vuosia sektion - jälkeen kerrottu, miten arpea olisi kuulunut hoitaa. Sektion jälkeen olin tietysti hieman hämmentynyt kaikesta ja kroppa teki kovasti töitä palautuessaan hätäsektiosta sekä raskausmyrkytyksestä, joten annettakoon itselleni anteeksi jos nämä myöhemmin minulle mainitut asiat menivät heti synnytyksen jälkeen ohi mutta olen melko varma, että jälkitarkastuksessakaan ei näistä mainittu mitään. Ei todellakaan kukaan missään vaiheessa maininnut että haavaa täytyisi hieroa tai millä tavalla arpialueen lihaksistoa kuuluisi harjoittaa. Ohjeet oli se perus huuhtele vedellä, älä rehki ja seuraa mahdollisia tulehtumisen merkkejä. Niin ja, arpi jää sinne alas, joten seei näy vaikka käyttäisit bikineitä kesällä rannalla. Se, miten mahdollinen uimapukuvalintani kesällä vaikuttaisi arven näkyvyyteen, oli tärkeämpi asia mainita kuin se, että sektioalue kaipaisi hieman enemmänkin huomiota kuin päivittäinen suihkutus ja lepo.Kysyin kyllä fysioterapeutiltakin ohjeita, siinä vaiheessa kun aloin harrastaa jälleen liikuntaa. Hänkin totesi vain ohjeeksi lähinnä että tee omien tuntemusten mukaan. Neuvolasta en muista saaneeni ohjeita sektioarven hoitoon. Rasvauksesta kyllä puhuttiin mutta lähinnä vain ohimenevänä asiana muiden keskusteluiden ohessa.


Myöhemmin minulle on kuitenkin selvinnyt, että hoitamaton sektioarven alue, voi aiheuttaa ongelmia vatsan ja selän alueella laajemminkin. Ilmeisesti se voi vaikuttaa myös tasapainoon. En sitten tiedä, onko nyt liian myöhäistä alkaa tekemään mitään kuntouttavia toimenpiteitä mutta ainakin aion ottaa siitä selvää.


Miten teillä muilla sektion läpikäynneillä? Millaisia hoito-ohjeita teille on annettu?
Kommentit